سهم ۱۸ درصدی بخش کشاورزی در اشتغال آذربایجان شرقی
سهم ۱۸ درصدی بخش کشاورزی در اشتغال آذربایجان شرقی
سرپرست سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان شرقی گفت: بخش کشاورزی به عنوان یکی از سه بخش مهم اقتصادی، بیش از ۱۰درصد سهم ارزش افزوده و 18 درصد اشتغال استان را به خود اختصاص داده است.

به گزارش  جارچی آذربایجان، حیدر فتح‌زاده ظهر امروز در جلسه بررسی موضوعات بودجه ای سازمان جهاد کشاورزی استان در محل این سازمان، اظهار کرد: تکمیل و اتمام پروژه های بالای ۸۰ درصد در حوزه کشاورزی، تکمیل زنجیره تولید و ارزش در بخش صنایع تبدیلی و فراهم کردن شرایط لازم برای توسعه صنایع فرآوری محصولات کشاورزی را از جمله ضروریات توسعه این بخش عنوان کرد.

وی همچنین بر لزوم فراهم ساختن امکانات لازم برای مشارکت بخش دانش بنیان در ارتقای شاخص های فرآیند تولید محصولات کشاورزی و تبدیل آن به محصول با نام و نشان در بازار فروش تاکید کرد.
فتح‌زاده، شاخص سازی فعالیت های دستگاه های اجرایی و تناسب سازی آن با شاخص های بهره‌وری، پیگیری اهداف اسناد بالا دستی، ارتقای شاخص های سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی از کل ارزش افزوده استان را مهم ترین برنامه‌های سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان در بخش کشاورزی برشمرد.

سرپرست سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان شرقی همچنین بر ضرورت تدوین برنامه راهبردی برای توسعه فعالیت کشاورزی با تعیین شاخص های بهره وری در این بخش تاکید کرد.

وی در عین حال خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۳ توزیع اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه ای بر اساس بودجه‌ریزی مبتنی بر عملکرد خواهد بود.

 اکبر فتحی، رئیس سازمان جهادکشاورزی استان نیز در این جلسه ضمن ارائه گزارشی از عملکرد این سازمان در بخش‌های زراعی، باغی و دامی بر ضرورت توسعه کشت های گلخانه ای ، احداث و توسعه کانال آبی جهت مدیریت بهینه منابع و ارتقای شاخص های بهره وری با بهره گیری از فناوری های مرتبط با بخش های مختلف کشاورزی تاکید کرد.

کشاورزی، دانش و هنر کشت گیاهان به منظور به دست آوردن محصول می‌باشد. کشاورزی مهم‌ترین پیشرفت در ظهور تمدن بشری غیرمهاجر بود. توسعه کشاورزی و پرورش حیوانات اهلی توسط انسان باعث افزایش غذای موجود و شکل‌گیری شهرها و تمدن‌ها شد. امروزه بیشتر محصولات کشاورزی در جهان از طریق کشاورزی متمرکز یا صنعتی تولید می‌شود که اساس آن کشت تک‌محصولی است. با این حال هنوز زندگی نزدیک به ۲ میلیارد انسان به کشاورزی معیشتی وابسته است.

عمده محصولات کشاورزی را می‌توان به‌طور گسترده در گروه‌های غذایی، الیاف، سوخت و مواد اولیه (مانند لاستیک) دسته‌بندی کرد. کلاس‌های غذایی عبارتند از: غلات، سبزیجات، میوه‌ها، روغن‌ها، گوشت، شیر، قارچ‌ها و تخم مرغ.

بیش از یک سوم کارگران جهان در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند، که پس از بخش خدمات دوم است، اگرچه تعداد کارگران کشاورزی در کشورهای پیشرفته طی قرن‌ها به میزان قابل توجهی کاهش یافته‌است. اقتصاد کشاورزی برای رشد اقتصادی بسیار مهم است: در سال ۲۰۱۸، ۴ درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) جهانی و در برخی از کشورهای در حال توسعه بیش از ۲۵ درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد.

۷۰٪ از مصرف آب شیرین متعلق به بخش کشاورزی است و کشاورزی باعث ایجاد آلودگی و زباله‌های ناپایدار می‌شود. یک سوم از مواد غذایی تولیدشده در سطح جهان یا از بین می‌رود یا هدر داده می‌شود. در سال ۲۰۱۹ چین با ۱۰۲۰ میلیارد دلار تولیدات کشاورزی در رتبه اول جهان قرار داشته‌است و ایران با ۴۵ میلیارد دلار (در سال ۲۰۱۸) در رتبه ۱۱ جهان از لحاظ تولیدات کشاورزی قرار دارد.

بر زشناسی نوین، اصلاح نباتات ، مواد شیمیایی زراعی مانند سموم دفع آفات و کودها و دیگر پیشرفت‌ های فنی باعث افزایش شدید بازدهی مزرعه‌ ها گردیده‌ است، اگرچه باعث آسیب‌ های گسترده زیست‌ محیطی نیز شده‌ است. برخی از این مشکلات زیست‌ محیطی عبارتند از: تأثیرات در گرم شدن کره زمین، تخلیه سفره‌های زیرزمینی، جنگل زدایی، مقاومت آنتی‌ بیوتیکی و سایر آلودگی‌ های کشاورزی. امروزه در کشاورزی از ارگانیسم‌ های دستکاری‌شده ژنتیکی استفاده فراوانی می‌ شود، هرچند استفاده از برخی از آنها در برخی کشور ها ممنوع است.