به گزارش جارچی آذربایجان، سردار “علی محمدی” دوشنبه شب در تشریح خبر قتل دو نفر در بناب اظهار کرد: در پی اعلام مرکز فوریتهای ۱۱۰ پلیس مبنی بر درگیری در یک مراسم عروسی و در نهایت مجروح شدن ۲ نفر بر اثر چاقو کشی و انتقال آنها به بیمارستان، ماموران انتظامی شهرستان بناب برای بررسی موضوع در محل حاضر شدند.
وی افزود: افراد مضروب پس از انتقال به بیمارستان بر اثر شدت جراحت فوت کردند.
فرمانده انتظامی آذربایجان شرقی گفت: به دنبال حضور ماموران پلیس آگاهی و انتظامی در محل و انجام تحقیقات صورت گرفته چهار نفر به اتهام قتل در کمتر از چهار ساعت دستگیر شدند.
این مقام انتظامی اظهار کرد: متهمان با تشکیل پرونده برای سیر مراحل قانونی به مرجع قضائی معرفی شدند.
وی انگیزه متهمان از ارتکاب به قتل را، اختلاف قبلی و درگیری لفظی در مراسم عروسی عنوان کرد و گفت: ناتوانی در مهار خشم، عصبانیت و بیتوجهی به قانون، عواقب بسیار ناگواری به همراه دارد که گاه جبرانناپذیر است.
قَتل یا کُشتن یا کُشتار یا مُرداندَن گونهای آدمکشی است که در آن کشتن انسان بدون حکم قانونی روی داده باشد. در حقوق کیفری در اصل قتل به سه دستهٔ عمد و شبهعمد و غیرعمد تقسیم میشود. قتل میتواند انگیزههای مختلفی داشته باشد از جمله قتل برپایه احساسهایی مانند خشم، حسادت، انتقام، قتل ناموسی، قتل ایدئولوژیک، اختلاف نظر در تقسیم غنائم و … .
جرم قتل بیش از سایر جرمها سروصدا دارد و خبر آن بیشتر وقتها منتشر میشود.
پیشینه قتل بسیار طولانی است و از ابتدای اجتماع انسانها وجود داشته است. برپایه کتابهای مقدس دینهای ابراهیمی، اولین قتل مربوط به دو برادر هابیل و قابیل است. قتل هابیل یکی از پسرهای آدم و حوا، توسط برادرش قابیل اولین قتل نام برده در تنخ است.
هم اکنون کشورهای مختلفی در جهان وجود دارند که هرکدام قانونهای مختلفی برای کیفر مجرمی که قتل انجام داده وضع کردهاند.
در کشور ایران قتل به سه درجه تقسیم میشود:
- مباشرت در قتل: شخصی که قتل انجام داده است.
- مشارکت در قتل: شخصی که در صحنه جرم حضور داشته و قاتل را در قتل یاری رسانده است.
- معاونت در قتل: شخصی که در صحنه جرم حضور نداشته اما کار قاتل را هموار ساخته است.
مهدورالدم
مهدورالدم شخصی است که اگر کشته شود، خونش به هدر میرود. حال اگر قاتل شخصی را به قتل برساند که مهدورالدم باشد؛ قاتل قصاص نمیشود و دیه نمیپردازد و تنها مجبور به تحمل حبس تعزیری میشود.[۴]
آمار
آمار ارتکاب جرم قتل توسط سازمانهای مربوط ثبت میشود. کشورهای السالوادور و هندوراس بیشترین آمار ارتکاب قتل و کشورهای نروژ و سنگاپور کمترین آمار ارتکاب قتل را داشتهاند. بیشتر کشورهایی که قانونهایی مانند بازپروری زندانیها را در دستور کار خود قرار دادهاند موفق شدهاند تا زندانیها را اصلاح کنند و به جامعه بازگردانند.
جرم قتل و شناخت آن
از زمانی که انسان با منافع خود و بحث دفاع آشنا شد، خواه ناخواه جرم قتل را به مجموعه گناهان خود اضافه نمود. به عبارتی می توان گفت که قتل، قدیمی ترین جرم انسان است. پس از آن قتل به دو گروه قتل عمد و قتل غیر عمد تقسیم شد. آنچه این دو گروه قتل را متمایز می نمود، هدف و نیت قاتل بوده است. در قانون مجازات اسلامی، قتل به سه نوع عمد، شبه عمد و خطای محض تقسیم شده است.
قتل عمد
ماده ۲۹۰ قانون مجازات اسلامی، صراحتاً پیرامون مصادیق قتل عمد توضیح داده است. قتل عمد در صورتی رخ می دهد که قاتل دقیقاً با هدف کشتن فرد مقتول دست به این عمل بزند. حتی در مواردی که نفس فعل کشنده محسوب نشود، اما با توجه به شرایط مقتول، مانند کهولت سن، ناتوانی، کودکی و … قابلیت کشتن داشته باشد، فرد مرتکب به قتل عمد شده است.
طبق ماده ۲۹۰، حتی اگر عمل فرد متهم نهایتاً فوت فرد یا عده ای از افراد نشود، اما وی با قصد کشتار دست به آن عمل زده باشد، وی متهم به اقدام به قتل عمد می باشد.
همچنین همانطور که اجمالاً ذکر شد، به موجب این قانون حتی در صورتی که متهم قصد کشتن مقتول را نداشته باشد اما بداند اما نسبت به عقوبت مرگ آفرین عمل خود نسبت به شرایط فرد مقابل آگاه و متوجه باشد، عمل وی قتل عمد محسوب می شود که در این حالت، آگاهی متهم نسبت به عقوبت جرم باید اثبات شود. در صورتی که امکان اثبات عدم آگاهی متهم مقدور نباشد، جرم وی جنایت عمدی است.
قتل شبه عمد
مواردی وجود دارد که فرد قصد کشتن مقتول را ندارد و عمل وی نیز کشنده نیست، اما نتیجتاً منجر به مرگ فرد دیگری می شود. مثال قتل شبه عمد، پزشکی است که بر اثر خطای پزشکی سبب مرگ بیمار می شود. ماده ۲۹۱ قانون مجازات اسلامی درباره قتل شبه عمد توضیح داده است. از مثال های دیگری که در نص صریح قانون نیز پیرامون قتل شبه عمد آمده است، کشتن انسان در جریان شکار حیوانات می باشد.
قتل خطای محض
در این مورد، هدف قاتل اصلاً مقتول نبوده است و مقتول به صورت اتفاقی در مسیر مرگ توسط قاتل قرار گرفته است. مثال قتل خطای محض، برخورد تیر خطا در موارد مختلف می باشد. از جمله مواردی که در ماده ۲۹۲ قانون مجازات اسلامی در مورد قتل خطای محض ذکر شده است، قتل در اثر خواب و بیهوشی و …و صغیر یا مجنون بودن مرتکب می باشد. البته در صورتی که مرتکب بداند عمل او منجر به جنایت به فرد دیگری می شود، عمل او قتل عمدی محسوب می شود.
البته نوع دیگری از قتل به نام قتل شهوتی نیز وجود دارد که در آن عمل قتل، در اثر آزار جنسی مقتول توسط قاتل اتفاق می افتد. پدیده قتل شهوتی اغلب در میان مردان و قاتلان زنجیره ای اتفاق می افتد.